Tudományosháttér

A fejlesztéseink során klinikai vizsgálatok előkészítését tervezzük reumatoid artritisz, és gyulladásos bélbetegség területén, valamint tervezzük, hogy akut vírusfertőzés nyomán kialakult tüdőgyulladásos betegeknél új diagnosztikai fejlesztést indítunk.

A klinikai fejlesztések során azok a terápiás területek vannak fókuszban, ahol összekapcsolódik a transzporterfehérjék működése és a betegség előrehaladása, valamint, ahol a betegek széles köre számára előnyös a diagnosztikai eljárásunk alkalmazása:

1. Klasszikus multidrog rezisztencia megjelenése: vagyis a gyógyszerek a sejteken belül fejtik ki hatásukat, és a gyógyszerhatást aktívan befolyásolja a transzporterek működése azzal, hogy a gyógyszermolekulákat még az előtt eltávolítják a sejtekből, mielőtt kialakulhatna a hatásuk. Egyes hagyományos gyógyszerek esetében jelenik meg, így például onkológia betegségekben, autoimmun és krónikus gyulladásos betegségek kezelésére használt gyógyszereknél.
2. A transzporterek részt vesznek a sejtek közti kommunikációban szereplő, a normális anyagcsere során keletkező, vagy a méregtelenítési folyamatokban létrejövő molekulák szállításában. Az immunrendszer szabályozásában részt vevő egyes jelátvivő molekulák a transzporterfehérjék közreműködésével szabadulnak fel a sejtekből. A figyelem a gyulladásos betegségekre irányul.

Az ok-okozati összefüggés feltárása jelenleg intenzív kutatások tárgya, míg korábbi tudományos eredmények trendszerű összefüggéseket azonosítottak.

Kutatási tevékenységünkben főként erre a területre fókuszálunk. A korábban észlelt trendszerű klinikai összefüggéseket új klinikai vizsgálatokból származó adatokkal tervezzük megerősíteni vagy pontosítani.

A DMARD-típusú, immunrendszer működését befolyásoló gyógyszerek napjainkban is a kezelés első számú pillérét jelentik, de tekintve, hogy hosszabb távon csak minden 4-5. beteg tüneteit enyhítik, az új biológiai és/vagy célzott terápiás készítmények alkalmazása egyre szélesebb mértékű. Az új gyógyszerek jelentősen magasabb költsége indokolja olyan diagnosztikai eljárás bevezetését, amely a precíziós gyógyszer alkalmazás alapelvei mentén, jól meghatározható betegcsoportok számára elősegíti a lehető leghatékonyabb gyógyszer kiválasztását. A megfelelő gyógyszer korai alkalmazása reményt jelent a betegség gyors előrehaladásának lelassítására és az ízületek károsodásának elkerülésére. A kutatásaink központi elemét jelenti egy olyan diagnosztikai eljárás kidolgozása, amely segít előre jelezni, hogy mely betegcsoportoknak előnyös a hagyományos DMARD gyógyszerek alkalmazása, és kik azok, akiknél várható a terápiás rezisztencia megjelenése, és korán szükséges biológiai kezelésre váltani.

A transzporterek működésének vizsgálata az onkológiai területen a mai napig intenzív.
Scroll to Top