Támogatást kapott az „Új diagnosztikai eljárás kifejlesztése a fertőzés eredetű tüdőgyulladás súlyosbodásának előrejelzésére” című projektünk

Támogatásra került az „Új diagnosztikai eljárás kifejlesztése a fertőzés eredetű tüdőgyulladás súlyosbodásának előrejelzésére” című, 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV-2022-00009 azonosítószámú projektünk.

 

A kedvezményezett neve: Navolab Diagnosztika Kft.

 

A projekt címe: Új diagnosztikai eljárás kifejlesztése a fertőzés eredetű tüdőgyulladás súlyosbodásának előrejelzésére

A szerződött támogatás összege: 145 471 019 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 66,55 %
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.06.30.
A projekt azonosítószáma: 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV-2022-00009
A pályázati felhívás címe: 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV kódszámú pályázati felhívás a gyors növekedésre képes és jelentős hazai hozzáadott értéket felmutató társaságok KFI tevékenységének támogatását célozza.

 

Alsólégúti fertőzés tüneteivel – pl. láz, légzési nehézség – kórházba kerülő betegek kezelésének megkezdésénél alapvető fontosságú a kezelés sürgősségének és intenzitásának megállapítása. Az élettani funkciók értékeinek gyakori és gyors megváltozása megnehezíti annak eldöntését, hogy a beteg állapota stabilizálódni fog és ezáltal egyszerű terápiát igényel, vagy súlyosbodni fog, és emiatt intenzív ellátásra fog szorulni.

A projekt tárgya egy új labordiagnosztikai eljárás kidolgozása, amelynek klinikai betegeken való használhatóságát klinikai vizsgálatokkal validáljuk. A fejlesztés alatt álló eljárással rutinszerűen levett vérmintából – a megfelelő műszeres vizsgálatokkal – megállapítható, hogy kell-e számítani a fertőzéses eredetű tüdőgyulladásban szenvedő beteg állapotában súlyosbodásra, és így a kezelés korai szakaszában előre jelezhető az intenzív ellátási igény.

A fejlesztés keretében klinikai vizsgálatok során gyűjtött adatokból felállításra kerülnek adatbázisok, amelyek lehetővé teszik egyrészt az egészséges személyeknél a fehérjék normális működését karakterizáló határértékek megállapítását, másrészt pedig a tüdőgyulladásos betegek adatai alapján meghatározzuk azt a laboreljárással egyszerűen mérhető számértéket (küszöbérték), amely alapján a gyakorló orvos könnyebben tud döntést hozni, hogy a beteg állapota előreláthatóan súlyosbodik vagy javul.

Scroll to Top